Rapper Def Rhymz (53) overleden

De Surinaams-Nederlandse rapper Def Rhymz is op 53-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Rotterdamse rapper U-Niq zondagavond op Instagram.

‘Mijn broer je bent gaan rusten. We will always love you man’, schreef hij. Rhymz, de artiestennaam van Dennis Bouman, kampte al geruime tijd met hartproblemen.

Def Rhymz, bekend van zijn nummer 1-hits Doekoe en Schudden, wachtte naar eigen zeggen op een donorhart. Zijn linkerhartklep functioneerde nog amper, waardoor hij in vier jaar tijd drie hartoperaties moest ondergaan. Een zogenoemd steunhart zorgde voor zijn bloedsomloop. ,,Als ik dit niet heb, ben ik dood’’, zei hij eind vorig jaar nog in de podcast NandoLeaks van Fernando Halman.

De problemen begonnen vier jaar geleden. ,,Mijn ademhaling was slecht, ik hield vocht vast, ik werd dik. Ik begon te hoesten, alleen maar hoesten, hoesten, hoesten.’’ Toen Bouman vanwege een snelheidsovertreding voor de rechter stond, merkte die op dat hij vanwege dat hoesten misschien eens naar het ziekenhuis moest. Dat deed de rapper. ,,Toen moest ik gelijk drie, vier maanden blijven.’’

Revalidatieproces

Hij kreeg het steunhart, moest twee maanden revalideren en kreeg ook nog een infectie. Het revalidatieproces viel hem zwaar. ,,Ik moest alles opnieuw leren, zelfs lopen’’, zei hij eerder tegen deze site, toen hij één keer geholpen was. ,,Ik begon ook echt even te denken dat ik nooit meer zou kunnen optreden.’’ Die nachtmerrie kwam niet uit: ,,Hier treed ik nog steeds elk weekend mee op en doe ik gek mee’’, zei hij in november.

De rapper was naar eigen zeggen dan ook ‘niet zielig’ en ‘kaulo gelukkig’. ,,Van al die miljoenen sperma’s ben ik de enige die heeft overwonnen’’, verwees hij naar het moment dat hij werd verwekt. ,,Nu ben ik hier, dan ga ik niet treuren, ik wil naar de top.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Def-Rhymz-boeken